Pelle Nijburg (1994, Arnhem, Nederland) is een filmmaker gevestigd in Utrecht. Ze doet onderzoek naar moderne fenomenen en heeft een zwak voor archiefmateriaal. Haar werkwijze zou je kunnen omschrijven als een soort zoeken naar 'sight seeking', een woord dat uitgelegd kan worden als: het voortdurende samenspel tussen ontdekken en maken & observeren en reflecteren.

Haar films richten zich vaak op het thema 'de menselijke erfenis'. In Alles Wat Gezegd Moet Worden [2021] worstelen twee zussen met hun onlangs overleden vader. Ze erven niet alleen honderden schilderijen, maar ook de wens dat het werk eindelijk een podium krijgt. In de muziekvideo 'daisies' van Mia Porter is de ‘gewone’ achtertuin in huis voor gepensioneerden het decor. In Reconstructie van een Hippie Trail [2021], is dat een wat grotere achtertuin. In deze korte film reizen Nederlandse hippies langs de (toen) bekende route door West-Europa, India en Nepal afleggen genaamd 'Hippie Trail'.

De films Carnation [2023] en Anemoia [2019] spelen zich af op het snijvlak van fictie en non-fictie. Ze zijn gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, maar als je twijfelt aan het woord 'waar': is het eerder: een narratief gebaseerd op opmerkelijke gebeurtenissen.

Opleidingen
2021 – 2023 | Master degree: Piet Zwart Institute, Lens-based Media
[Rotterdam]
2015 – 2019 | Bachelor degree: Univeristy of the Arts Utrecht, Audiovisual Media [Utrecht]

Extra studies  
2020 – 2021 | Docwerk, Art Department 
[Den Bosch]
2014 | Open Studio: Vakopleiding Regie [Amsterdam]
2012 | Open Studio: Oriëntatiejaar Filmopleidingen [Amsterdam]